Przede wszystkim musimy pamiętać, że kuchnia jest miejscem pracy, a jej urządzenie powinno tę pracę ułatwiać. Dlatego też rozważania nad kolorem ścian, szafek czy płytek zostawmy sobie na później. W pierwszej kolejności skupmy się na meritum: odpowiednim ustawieniu mebli i kolejności sprzętów AGD.
Główna zasada urządzania kuchni jest prosta: sprzęty kuchenne powinny być ustawione zgodnie z kolejnością czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków. Przypomnijmy sobie, co robimy, gdy przygotowujemy posiłki. Zwykle najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, następnie myjemy je lub obieramy i na końcu gotujemy, smażymy lub pieczemy. Spróbujmy, zatem, tak zaprojektować kuchnię, aby przypominała wygodna taśmę produkcyjną – tylko w przenośni oczywiście. Trzema głównymi punktami tej taśmy są lodówka, zlewozmywak i kuchenka i to ich ustawieniu poświęcimy najwięcej czasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz